Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Το ΕΔΔΑ καταργεί τη σαρία

ΙΩΑΝΝΗΣ Μ. ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ*

Τέτοιες μέρες, το μακρινό 1990, η τότε κυβέρνηση, πιεζόμενη, σχεδόν συρόμενη, από επικείμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Ελλάδος, ακολουθώντας την πεπατημένη σε τέτοιες περιστάσεις, μια και η Βουλή είχε κλείσει για τις διακοπές, εξέδιδε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών», την οποία στη συνέχεια κύρωσε ο ν. 1920/1991. Η αποσπασματικότητα και η προχειρότητα με τις οποίες τίθενται προς συζήτηση τόσο σύνθετα ζητήματα, επικράτησαν και κατά την ψήφιση του ν. 4511/2018, που καθιστά προαιρετική την εφαρμογή της σαρίας, του μουσουλμανικού δηλαδή δικαίου, από τους μουφτήδες, ως ιεροδίκες. Ενώ δηλαδή έως σήμερα η εφαρμογή ήταν υποχρεωτική, η σαρία θα εφαρμοζόταν πλέον μόνον εφόσον αμφότερα τα διάδικα μέρη υποβάλουν σχετική αίτηση για επίλυση της διαφοράς τους κατά τον ιερό μουσουλμανικό νόμο.

Η νομοθετική λύση, όμως, που δόθηκε, όπως τότε τόνισα σε άρθρο μου («Τα Νέα», 29.1.2018, σ. 13) ήταν και πάλι κολοβή... Και τούτο, διότι τα κριτήρια των πολιτικών που νομοθετούν έχουν ως ειδοποιό διαφορά το περίφημο «πολιτικό κόστος». Τι θα ήταν, λοιπόν, πρέπον να γίνει; Απλούστατα, η άμεση κατάργηση της εφαρμογής του ιερού μουσουλμανικού δικαίου (σαρία) και η υποχρεωτική προσφυγή για τις πάσης φύσεως διαφορές και της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης στα αρμόδια δικαστήρια, όπως ακριβώς συμβαίνει με κάθε Ελληνα πολίτη.

Και τούτο, όταν εμπεριστατωμένες μελέτες (Ι. Κτιστάκις, 2006) έχουν καταδείξει ότι καμία διεθνής δέσμευση δεν υποχρεώνει την Ελλάδα να εφαρμόζει τον μουσουλμανικό νόμο, πολλώ μάλλον όταν έχει αποδειχθεί ότι τα ελληνικά δικαστήρια, που υποτίθεται υποβάλλουν τις σχετικές αποφάσεις σε έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν αυτές συμβαδίζουν με το ελληνικό Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις, στην πραγματικότητα περιορίζονταν σε έλεγχο ρουτίνας, για να μην πούμε ότι παραλείπουν τελείως τον έλεγχο... Διότι η προαιρετική προσφυγή στον ιερό μουσουλμανικό νόμο, που τελικώς νομοθετήθηκε με τον ν. 4511/2018 ήταν προφανές ότι κινδυνεύει σοβαρώς να φαλκιδευθεί από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της κλειστής και φοβικής τοπικής κοινωνίας, για την τύχη της οποίας ασφαλώς την ευθύνη φέρει κατά κύριο λόγο το πολιτικό σύστημα...

Με την έκδοση της χθεσινής αποφάσεώς του, η οποία λήφθηκε από τη διευρυμένη 17μελή σύνθεση υπό την προεδρία του Ιταλού δικαστή Guido Raimondi, στην υπόθεση Μολλά Σαλί κατά Ελλάδος (αρ. αιτ. 20452/14), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ουσιαστικώς κατήργησε την εφαρμογή της σαρίας στη χώρα μας και τους ιεροδίκες, και έλαβε μια απόφαση που, από φόβο για το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος, είχε τόσο καθυστερήσει να ληφθεί.

* Ο κ. Ιω. Μ. Κονιδάρης είναι ομότιμος καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου