Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Οι αντιδράσεις στην απόφαση ΣτΕ για τα Θρησκευτικά


Αποτέλεσμα εικόνας για στεΣφοδρές αντιδράσεις στο υπουργείο Παιδείας και τον ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπουργική απόφαση του τέως υπουργού Νίκου Φίλη σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στο δημοτικό και στο Γυμνάσιο. Την ίδια ώρα, με ανακοίνωση της η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση.


Η ανακοίνωση του υπ. Παιδείας

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο «και αυτές κρίνονται ως προς τα αποτελέσματά τους και ως προς το σκεπτικό τους».

«Η συγκεκριμένη απόφαση πηγαίνει την εκπαίδευση και την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω, καθώς ταυτίζεται και συντάσσεται με απόψεις ακραίων και σκοταδιστικών θεολογικών κύκλων» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει το έργο της ανανέωσης, του πλουραλισμού και του εκδημοκρατισμού των προγραμμάτων σπουδών και των διδακτικών υλικών όλων των βαθμίδων».

Το υπουργείο Παιδείας σημειώνει επίσης ότι η νέα διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει ενσωματωθεί πλήρως και έχει γίνει απολύτως αποδεκτή από εκπαιδευτικούς και μαθητές «γιατί αποτελούσε ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας». «Το Υπουργείο, τέλος, θα τοποθετηθεί εκ νέου για το θέμα όταν κοινοποιηθεί η απόφαση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Από τη δική του πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για σκεπτικό βγαλμένο από «εποχές αλήστου μνήμης» και «σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων».

Δ. Παπαδημούλης: «Η Ελλάδα ούτε είναι, ούτε πρέπει να γίνει Ιράν»

Αρνητική χαρακτήρισε την απόφαση του ΣτΕ ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρώ ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Αυτή η απόφαση, μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, όταν το μάθημα των Θρησκευτικών ήταν σαν το κατηχητικό. Αυτό δε νοείται σε μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα. Η Ελλάδα ούτε είναι, ούτε πρέπει να γίνει Ιράν» τόνισε ο κ. Παπαδημουλης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Αυτή η απόφαση, από πλευράς αρνητικής βαρύτητας, έχει μεγαλύτερη σημασία από την προκλητική και άθλια απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου του Αιγίου, που αθώωσε πριν λίγες μέρες τον χρυσαυγίτη μητροπολίτη Αμβρόσιο, μια απόφαση που κατά τη γνώμη μου θα στιγματίσει την ιστορία της Δικαιοσύνης», πρόσεθεσε.

Το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ

Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ μετά από προσφυγές που είχαν καταθέσει η Ιερά Μητρόπολης Πειραιά, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ Μεντζελόπουλος, η Εστία Πατερικών Μελετών, γονείς κλπ. και ζητούσαν να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση καθώς με αυτήν πραγματοποιείται μια ριζική αλλαγή στο χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών, αλλοιώνοντας «τον από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα ορθόδοξο χαρακτήρα του».

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την Τετάρτη, σε έκτακτη συνεδρίασή της δημοσίευσε απόφασή της, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ευθύμιο Αντωνόπουλο, με την οποία ακύρωσε την επίμαχη υπουργική απόφαση. Διευκρινίζεται, ότι η ακύρωση του ΣτΕ αφορά μεν το σύνολο της εν λόγω υπουργικής απόφασης, αλλά δεν αναφέρεται στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στο Λύκειο, καθώς για το θέμα αυτό εκκρεμεί άλλη αίτηση ακύρωσης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι η απόφαση του Νίκου Φίλη, είναι αντίθετη:

1) Στο άρθρο 16 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και μεταξύ των σκοπών της είναι η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης, γιατί με το πρόγραμμα σπουδών που εισάγεται για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο «φαλκιδεύεται ο επιβαλλόμενος από τη συνταγματική αυτή διάταξη σκοπός της ανάπτυξης, δηλαδή της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνείδησης των μαθητών στα ανήκοντα στην επικρατούσα θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού.

2) Στην διάταξη του άρθρου 13 του Συντάγματος που κατοχυρώνει ως απαραβίαστη την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης, γιατί η προσβαλλόμενη απόφαση θα έπρεπε να απευθύνεται αποκλειστικά στους Ορθόδοξους Χριστιανούς μαθητές και να κατατείνει στην εμπέδωση και συνέχιση της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνείδησης, καθώς η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση κλονίζει την Ορθόδοξη Χριστιανική συνείδηση που πριν από την έναρξη του σχολικού βίου διαμορφώνουν οι μαθητές το πλαίσιο του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

3) Προσβάλλεται ευθέως το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ γιατί στερεί από τους μαθητές του Ορθόδοξου Χριστιανικού δόγματος το δικαίωμα να διδάσκονται αποκλειστικά τα δόγματα, τις ηθικές αξίες και τις παραδόσεις της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, ενώ η νομοθεσία προβλέπει για μαθητές Ρωμαιοκαθολικούς, Εβραίους και Μουσουλμάνος να διδάσκονται αυτοτελώς το μάθημα αυτό.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, το πρόγραμμα σπουδών παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις ως προς το περιεχόμενο της Ορθόδοξης Χριστιανικής διδασκαλίας, καθώς: Δεν γίνεται αναφορά στην Αγία Ομοούσιο και Αδιαίρετο Τριάδα την οποία επικαλούνται στην επικεφαλίδα τους όλα τα Ελληνικά Συντάγματα και στη Γ΄ τάξη του Δημοτικού ο Ιησούς Χριστός παρουσιάζεται ως ξένος, ως προσδοκώμενος Μεσσίας, ως δάσκαλος που όλοι θαυμάζουν, ως αγαπημένος φίλος, όχι όμως ως Σωτήρας του κόσμου.

ΝΔ: Νέο πλήγμα από το ΣτΕ στο Υπουργείο Παιδείας

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως και οι αναπληρωτές Τομεάρχες, βουλευτές Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός και Λάρισας Χρήστος Κέλλας, με αφορμή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε ως αντισυνταγματική απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας για τη διδασκαλία των θρησκευτικών, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Τον περασμένο Μάρτιο, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει ότι ο τρόπος επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων, που θέσπισε το Υπουργείο Παιδείας με το νόμο 4327/2015, προσέκρουε στο Σύνταγμα.

Αρχές Μαρτίου φέτος, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε άκυρη απόφαση του Υπουργού Παιδείας που έθετε τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε καθεστώς αποχής από την άσκηση των καθηκόντων του.

Χθες, νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η απόφαση του τέως Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, για ριζική αλλαγή στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο δημοτικό και το γυμνάσιο, είναι πολλαπλά αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Για άλλη μία φορά, το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί το πνεύμα και το γράμμα του υπέρτατου νόμου της χώρας. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι οτιδήποτε άλλο παρά “κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας”».

«Μεσαιωνικός σκοταδισμός και αναχρονισμός η απόφαση του ΣτΕ », λέει ο Ν. Φίλης

Σκληρή κριτική στην απόφαση του ΣτΕ , άσκησε ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. Μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής ο κ. Φίλης χαρακτήρισε την απόφαση του ΣτΕ σκοταδιστική, μεσαιωνική και αναχρονιστική.

Παράλληλα έκανε λόγο για λανθασμένη ερμηνεία του Συντάγματος, ενώ τόνισε ότι ένα τμήμα του ΣτΕ συμπεριφέρεται σαν εφεδρεία του παλαιού συστήματος.
ΚΚΕ: Η απόφαση του ΣτΕ αναδεικνύει την ανάγκη δαχωρισμού κράτους-εκκλησίας

«Η απόφαση του ΣτΕ αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την ανάγκη αλλαγών σε μια σειρά από άρθρα του Συντάγματος, που αφορούν τη σχέση Κράτους-Εκκλησίας, στην κατεύθυνση του πλήρους διαχωρισμού, κάτι το οποίο, ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις τόλμησαν ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τολμάει να αγγίξει» υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

Σύμφωνη με την απόφαση η Ένωση Κεντρώων

«Αυθαίρετες αποφάσεις, όπως αυτές του κ. Φίλη, καλώς ακυρώνονται από το ΣτΕ» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων. «Η ακύρωση των άρθρων του νομοσχεδίου Φίλη για τα θρησκευτικά από το ΣτΕ, είναι μια γενναία πράξη των δικαστών, γιατί δεν μπορεί κάθε Υπουργός να γκρεμίζει τα έργα κάθε προηγούμενού του για να κάνει δήθεν την δική του μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση νοείται μόνο μετά από διάλογο και συναίνεση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Αυθαίρετες αποφάσεις, όπως αυτές του κ. Φίλη, καλώς ακυρώνονται από το ΣτΕ» υπογραμμίζει η Ένωση Κεντρώων.

Ισίδωρος Ρούσσος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου